wtorek, 15 lutego 2022

Chleb tostowy

Pszenny, jasny, domowy chleb tostowy to tani i zdrowy zamiennik kupnego pieczywa tostowego. Domowy chleb tostowy idealnie sprawdza się zarówno do tradycyjnych kanapek, jak i grzanek czy tostów.
Chleb tostowy



Chleb tostowy - składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g roztopionego i ostudzonego masła
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania


Chleb tostowy - przepis:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, wlej wodę, śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i rozczyn. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu ciasto krótko zagnieć, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10 x 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Chleb tostowy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Chleb tostowy

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Chleb tostowy




1 komentarz: