wtorek, 22 lutego 2022

Faworki na śmietanie

Przepis na najlepsze faworki na śmietanie. To receptura na tradycyjne, niesamowicie kruche i pyszne chruściki.
Faworki na śmietanie


Faworki na śmietanie - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 5 żółtek z jajek rozmiar M
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2  łyżeczki octu spirytusowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków


Faworki na śmietanie - przepis:

  • Do miski miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet i sól. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
  • Ciasto podziel na 4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
  • Faworki  smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Faworki na śmietanie

Faworki na śmietanie

Faworki na śmietanie

1 komentarz: