Faworki z mascarpone są niesamowicie kruche, lekkie i delikatne. To jeden z najpyszniejszych karnawałowych przysmaków. Bardzo polecam!
Faworki z mascarpone - składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
250 g serka mascarpone
4 żółtka z jajek rozmiar L
1 łyżka octu spirytusowego
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia gotowych faworków
Faworki z mascarpone - przepis:
Do miski przesiej mąkę, dodaj mascarpone, żółtka, ocet i sól. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 - 60 minut.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór.
Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Mniami faworki mascarpone ;)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować
OdpowiedzUsuń