środa, 16 lutego 2022

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone są niesamowicie kruche, lekkie i delikatne. To jeden z najpyszniejszych karnawałowych przysmaków. Bardzo polecam!
Faworki z mascarpone


Faworki z mascarpone - składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia gotowych faworków


Faworki z mascarpone - przepis:

  • Do miski przesiej mąkę, dodaj mascarpone, żółtka, ocet i sól. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
  • Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 - 60 minut.
  • Ciasto podziel na 4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
  • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

2 komentarze: