sobota, 12 lutego 2022

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Przepis na pyszne, wegetariańskie kotlety z kalafiorem, jajkiem i serem cheddar. To idealny pomysł dla osób na diecie bezmięsnej i nie tylko. :)
Kotlety jajeczne z kalafiorem




Kotlety z kalafiora i jajek - składniki:

  • 500 g ugotowanego kalafiora
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mała cebula
  • 1 surowe jajko
  • 50 g sera cheddar
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia



Kotlety jajeczne z kalafiorem - przepis:

  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. 
  • Kalafiora drobno pokrój. 
  • Do miski wrzuć pokrojone jajka, kalafiora, cebulę, surowe jajko, ser, koperek, mąkę oraz sól, pieprz, słodką papryką i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, łącząc składniki w jednolitą masę. Powstałą masę wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz