Kruche ciasto z budyniową pianką to przepyszne ciasto, które możesz przygotować z dowolnymi owocami. U mnie wersja z wiśniami, które świetnie przełamują słodycz ciasta. Jeśli choć raz przygotujesz kruche ciasto z pianką, to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. Polecam!
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
5 żółtek
200 g zimnego masła
Składniki na budyniową piankę:
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki drobnego cukru
2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
100 ml oleju
Pozostałe składniki:
600 g mrożonych wiśni
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką - przepis:
Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, żółtka i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Obie części uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 30 minut.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyjmij większą część ciasta (mniejszą część ciasta pozostaw w zamrażarce) i wylep nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj proszki budyniowe i powoli wlej olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Piankę budyniową wyłóż na podpieczony spód.
Wiśnie rozmróź na sicie. Odsącz z nadmiaru wody, obtocz w mące w ziemniaczanej, poukładaj na piance.
Na dużych oczkach tarki zetrzyj na wiśnie pozostałą część ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Cudowne ciasto <3!
OdpowiedzUsuńPyszności, ale smaku narobiłaś ;P
OdpowiedzUsuń