piątek, 4 lutego 2022

Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki

Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki to pyszny pomysł na obiad. Niewątpliwą zaletą marynowanego, pieczonego kurczaka jest szybkość i prostota jego wykonania. Wystarczy dokładnie natrzeć kurczaka, wstawić do piekarnika i poczekać, aż się upiecze. 
Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki


Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki - składniki:

  • 12 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka pikantnej (użyłam w firmy Prymat)
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu 
  • 1,5 łyżeczki pieprzu


Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki - przepis: 

  • Podudzia z kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miseczki wlej olej, dodaj ketchup, sos teriyaki, przyprawę do kurczaka i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotowane  mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą. 
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze pałki.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki

Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki

Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki



1 komentarz: