Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki to pyszny pomysł na obiad. Niewątpliwą zaletą marynowanego, pieczonego kurczaka jest szybkość i prostota jego wykonania. Wystarczy dokładnie natrzeć kurczaka, wstawić do piekarnika i poczekać, aż się upiecze.
Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki - składniki:
12 podudzi (pałek) z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka pikantnej (użyłam w firmy Prymat)
5 łyżek oleju
3 łyżki sosu teriyaki
6 łyżek pikantnego ketchupu
1,5 łyżeczki pieprzu
Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki - przepis:
Podudzia z kurczaka oczyść i osusz.
Do miseczki wlej olej, dodaj ketchup, sos teriyaki, przyprawę do kurczaka i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze pałki.
Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut.
Ciekawa marynata ;)
OdpowiedzUsuń