Przepis na pyszne, lekkie i puszyste oponki serowe, którym trudno się oprzeć.
Oponki serowe - składniki:
300 g twarogu mielonego z wiaderka
250 g mąki pszennej
2 żółtka
50 g cukru
1,5 łyżki śmietany 18%
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu spirytusowego
olej do smażenia
Oponki serowe - przepis:
Żółtka z cukrem zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg, śmietanę, mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia oraz ocet. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie klejące i gęste, ale takie ma być.
Stolnicę oprósz mąką. Na stolnicę przełóż ciasto, oprósz je mąką i podziel na 2-3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Pamiętaj o podsypywaniu mąką przed każdym wałkowaniem. Okrągłą wykrawaczką o średnicy 6-8 cm wycinaj koła. Mniejszą wykrawaczką, kieliszkiem lub korkiem do butelki w każdym kole wytnij środek.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
Oponki kładź na rozgrzany olej. Smaż 1 minutę, następnie przekręć oponki na drugą stronę, ponownie smaż przez 1 minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz