niedziela, 13 lutego 2022

Oponki serowe

Przepis na pyszne, lekkie i puszyste oponki serowe, którym trudno się oprzeć.
Oponki serowe




Oponki serowe - składniki:

  • 300 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • olej do smażenia


Oponki serowe - przepis: 

  • Żółtka z cukrem zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg, śmietanę, mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia oraz ocet. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie klejące i gęste, ale takie ma być. 
  • Stolnicę oprósz mąką. Na stolnicę przełóż ciasto, oprósz je mąką i podziel na 2-3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Pamiętaj o podsypywaniu mąką przed każdym wałkowaniem. Okrągłą wykrawaczką o średnicy 6-8 cm wycinaj koła. Mniejszą wykrawaczką, kieliszkiem lub korkiem do butelki w każdym kole wytnij środek. 
  • W szerokim garnku rozgrzej olej. Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Oponki kładź na rozgrzany olej. Smaż 1 minutę, następnie przekręć oponki na drugą stronę, ponownie smaż przez 1 minutę.
  • Gotowe oponki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz