Przepis na miękkie, puszyste i wilgotne pączki serowe na drożdżach. Ser w pączkach jest delikatnie wyczuwalny, ale jego dodatek sprawia, że pączki są wyjątkowo miękkie, sprężyste i długo zachowują swą świeżość.
Pączki serowe (na drożdżach) - składniki na rozczyn:
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki
Serowe pączki na drożdżach - pozostałe składniki:
400 g mąki pszennej tortowej
300 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
2 łyżki cukru
1 łyżka miękkiego masła
2 jajka
1 żółtko
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Pączki serowe (na drożdżach) - przepis:
Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Całe jajka i żółtko utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj stopniowo twaróg i masło. Dodaj przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie, okrągłe pączki.
W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
Na rozgrzany olej wrzucaj kilka pączków. Nie możesz ich wrzucić zbyt wiele, ponieważ pączki w oleju muszą swobodnie pływać. Pączki smaż 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony.
Piękne pączki ;)
OdpowiedzUsuń