czwartek, 3 lutego 2022

Pączki serowe (na drożdżach)

Przepis na miękkie, puszyste i wilgotne pączki serowe na drożdżach. Ser w pączkach jest delikatnie wyczuwalny, ale jego dodatek sprawia, że pączki są wyjątkowo miękkie, sprężyste i długo zachowują swą świeżość.
Pączki serowe (na drożdżach)


Pączki serowe (na drożdżach) - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki

Serowe pączki na drożdżach - pozostałe składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia 


Pączki serowe (na drożdżach) - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Całe jajka i żółtko utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj stopniowo twaróg i masło. Dodaj przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  • Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie, okrągłe pączki. 
  • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Na rozgrzany olej wrzucaj kilka pączków. Nie możesz ich wrzucić zbyt wiele, ponieważ pączki w oleju muszą swobodnie pływać. Pączki smaż 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony.
  • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Smacznego!
Pączki serowe (na drożdżach)

Pączki serowe (na drożdżach)



1 komentarz: