wtorek, 8 lutego 2022

Placki na serku homogenizowanym z jabłkiem

Przepyszne, niezwykle aromatyczne, puszyste, a zarazem delikatne w smaku placuszki na serku homogenizowanym z tartym jabłkiem. 
Placki na serku homogenizowanym z jabłkiem


Placki z serkiem homogenizowanym i jabłkiem - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 małe jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia placków


Placki na serku homogenizowanym z jabłkiem - przepis:

  • Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier waniliowy, wlej mleko, wbij jajka, dodaj serek waniliowy. Krótko zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu możesz oprószyć placuszki cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki na serku homogenizowanym z jabłkiem

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie placuszki, często robię jak jest kefir, maślanka lub serek w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jabłkiem moje ulubione! Są szybkie w przygotowaniu i przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. My robimy takie z nutellą, pycha

    OdpowiedzUsuń