Przepyszne, niezwykle aromatyczne, puszyste, a zarazem delikatne w smaku placuszki na serku homogenizowanym z tartym jabłkiem.
Placki z serkiem homogenizowanym i jabłkiem - składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 szklanka mleka
2 jajka
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 małe jabłka
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia placków
Placki na serku homogenizowanym z jabłkiem - przepis:
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier waniliowy, wlej mleko, wbij jajka, dodaj serek waniliowy. Krótko zmiksuj.
Do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu możesz oprószyć placuszki cukrem pudrem.
Bardzo lubię takie placuszki, często robię jak jest kefir, maślanka lub serek w lodówce
OdpowiedzUsuńZ jabłkiem moje ulubione! Są szybkie w przygotowaniu i przepyszne.
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakują z konfitura ;)
OdpowiedzUsuńMy robimy takie z nutellą, pycha
OdpowiedzUsuń