Sernik z brzoskwiniami to ciasto, które przypadnie do gustu każdemu. Doskonałe połączenie kruchego spodu z kremową, rozpływającą się w ustach masą serową z dodatkiem brzoskwiń oraz lekką, słodką bezą kokosową. Jeśli szukasz sprawdzonego i prostego przepisu na pyszny sernik - koniecznie musisz wypróbować poniższą recepturę na sernik z brzoskwiniami i kokosem.
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na kruchy spód:
2 szklanki mąki
250 g zimnego masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na bezę kokosową:
4 białka
0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - przepis:
Przygotuj kruchy spód. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
Brzoskwinie dokładnie osusz z syropu przy pomocy ręcznika papierowego, pokrój w kostkę i ułóż na ostudzonym kruchym spodzie.
Na brzoskwinie wylej masę serową.
Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Przygotuj bezę kokosową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cały czas miksuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką.
Na podpieczony sernik wyłóż bezę kokosową. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 20 minut.
Smakowite połączenie, chętnie bym spróbowała. Niestety ja do pieczenia ciast talentu nie mam :(
OdpowiedzUsuń