Wyjątkowo miękkie, puszyste i lekkie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem.
Ciasto drożdżowe z kruszonką - składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 25 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 90 g roztopionego i ostudzonego masła
- szczypta soli
- mleko do posmarowania ciasta
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Składniki na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Żółtka z jajkiem rozkłóć widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, rozkłócone żółtka z jajkiem oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj również posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki.
- Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrób. Ciasto uformuj na kształt tortownicy o średnicy 24-25 cm.
- Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką, lekko dociskając ją do ciasta.
- Puszyste ciasto drożdżowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
- Pozostaw do ostudzenia, a następnie polukruj. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką i polukruj ciasto.