Wyjątkowo miękkie, puszyste i lekkie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem.
Ciasto drożdżowe z kruszonką - składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
25 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 żółtka
1 jajko
0,5 szklanki cukru
90 g roztopionego i ostudzonego masła
szczypta soli
mleko do posmarowania ciasta
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru
Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki śmietanki 30%
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Żółtka z jajkiem rozkłóć widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, rozkłócone żółtka z jajkiem oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj również posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrób. Ciasto uformuj na kształt tortownicy o średnicy 24-25 cm.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką, lekko dociskając ją do ciasta.
Puszyste ciasto drożdżowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Pozostaw do ostudzenia, a następnie polukruj. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką i polukruj ciasto.
Idealnie kruche, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciastka maślane z dodatkiem kolorowych cukierków czekoladowych. Gwarantuję, że przypadną do gustu nie tylko najmłodszym.
Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami - składniki:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g masła
1 jajko
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g kolorowych cukierków czekoladowych
Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami - przepis:
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na około 1 godzinę do lodówki.
Po upływie powyższego czasu wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj okrągłe ciasteczka. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.
Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciastko wciśnij 3 kolorowe cukierki.
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 13 minut.
Doskonała, pyszna i pożywna sałatka z kaszy jęczmiennej, gotowaną marchewką, ogórkiem konserwowym i kukurydzą.
Sałatka z kaszy jęczmiennej z ogórkiem konserwowym i marchewką - składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
2 marchewki
4 ogórki konserwowe
0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 125 g)
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sałatka z kaszy jęczmiennej z ogórkiem konserwowym i marchewką - przepis:
W pierwszej pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
Marchewkę obierz, umyj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Pozostaw do ostudzenia.
Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ogórki, odsączoną kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
Filety oczyść, osusz i pokrój na niewielkie kawałki.
W misce wymieszaj kwaśną śmietanę, musztardę, sól, pieprz, wędzoną paprykę, czosnek granulowany i pieprz cayenne. Wszystko wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi.
Do ciasta dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, by każdy kąsek był dobrze nim pokryty.
Nachosy zmiksuj blenderem na drobne wiórki. Wsyp do miski, dodaj bułkę tartą i mąkę, wymieszaj.
Kawałki filetów panieruj w rozkruszonych nachosach i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch nuggetsów posmaruj olejem.
Blachę z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Do miseczki dodaj majonez, jogurt grecki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną paprykę jalapeno, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Kremowy i aromatyczny makaron z cukinią, szynką, porem, papryką i suszonymi pomidorami.
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i suszonymi pomidorami - składniki:
500 g makaronu
3 ząbki czosnku
biała część pora
400 g ulubionej szynki
2 średniej wielkości cukinie
1 papryka czerwona
0,5 szklanki wody pozostawionej po gotowaniu makaronu
około 200 g suszonych pomidorów
200 ml śmietany kremówki 30%
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
oliwa z oliwek do smażenia
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i suszonymi pomidorami - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na dobrze rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekanego w półplasterki pora. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj sól, pieprz, tymianek i słodką paprykę. Duś przez 5 minut. Dodaj wodę pozostawioną po gotowaniu makaronu i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Dodaj śmietanę kremówkę. Gotuj przez 3 minuty. W razie potrzeby dopraw jeszcze sos solą i pieprzem.
Smakowite ciasto orzechowe z dodatkiem maku i wiórków kokosowych przełożone mlecznym kremem na bazie mleka w proszku i oblane mleczną czekoladą. Idealne do kawy lub na specjalne okazje. Słodko i pysznie!
Kostka orzechowa z kremem mlecznym - składniki na ciasto:
8 białek
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka maku
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
szczypta soli
Ciasto orzechowe z kremem mlecznym - składniki na krem:
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
1 cukier waniliowy (16 g)
250 g masła
2 szklanki mleka w proszku
Kostka orzechowa z kremem mlecznym - składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30%
Kostka orzechowa z kremem mlecznym - przepis:
Przygotuj ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier i żółtka. Kolejno dodaj mak, wiórki kokosowe i mielone orzechy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach około 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
Przygotuj krem. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj.
Do formy włóż jeden blat ciasta, wyłóż krem, ułóż drugi blat ciasta. Delikatnie dociśnij. Włóż do lodówki.
Przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Gotuj na niewielkiej mocy palnika tylko do momentu roztopienia się czekolady i połączenia się składników. Uważaj, by nie zagotować polewy.
Niesamowicie puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem wiórków kokosowych, mleka kokosowego i jabłek.
Kokosowe racuchy z jabłkami - składniki na rozczyn:
50 g drożdży
1 łyżka cukru
500 ml mleka
Kokosowe racuchy z jabłkami - składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
1 jajko
50 g roztopionego i ostudzonego masła
6 łyżek wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki soli
250 ml mleka kokosowego
5 średniej wielkości jabłek
cukier puder do oprószenia
Kokosowe racuchy z jabłkami - przepis:
W pierwszej kolejności zrób rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, roztopione masło, wiórki kokosowe i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Dolej mleko kokosowe, ponownie zmiksuj ciasto.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę - do podwojenia objętości.
W międzyczasie obierz i pokrój jabłka w kostkę.
Do wyrośniętego ciasta stopniowo dodawaj jabłka i delikatnie mieszaj. Dzięki temu ciasto zbyt mocno nie opadnie.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Delikatny, rozpływający się w ustach kurczak marynowany w jogurcie naturalnym z dodatkiem papryczki chili, czosnku i ketchupu.
Kurczak w marynacie jogurtowej z chili - składniki:
5 nóg kurczaka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
0,5 szklanki ketchupu
1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
0,5 łyżeczki soli
Kurczak w marynacie jogurtowej z chili - przepis:
Nogi kurczaka oczyść i osusz.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej, ketchup, ulubioną przyprawę do kurczaka i sól.
Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Do zamarynowanego kurczaka dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, wymieszaj.
Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze nogi.
Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut.
Ciasto czekoladowo-budyniowe z musem truskawkowym - przepis:
Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 750 ml mleka. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj pozostałe 250 ml mleka, proszki budyniowe i mąkę. Dokładnie zmiksuj. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Przygotuj mus truskawkowy. Oczyszczone lub rozmrożone truskawki przełóż do garnka i zmiksuj blenderem. Do truskawek dodaj cukier, postaw na kuchence i zagotuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i wsyp galaretki. Dokładnie wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Mus pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, by lekko stężał.
Złóż ciasto. W pierwszej kolejności nasącz biszkopt mieszanką wody, cukru i soku z cytryny. Na biszkopt wyłóż masę budyniową, a następnie tężejący mus truskawkowy.
Przepis na wyśmienitą karkówkę duszoną w piekarniku, w dużej ilości masła i czosnku.
Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem - przepis:
1 kilogram karkówki
3 cebule
20 ząbków czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
150 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
2 łyżki mąki pszennej
Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem - składniki:
Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej 75 g masła wraz z oliwą z oliwek. Obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Krótko smaż, tylko do lekkiego zeszklenia. Dodaj do mięsa.
Do naczynia żaroodpornego wlej również bulion i dodaj pozostałe 75 g masła.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut.
Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia, a sos przelej do garnka i zagęść mąką. W 1/3 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami - przepis:
Plastry schabu rozbij, dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmaruj serek Almette, połóż plaster salami, plaster sera żółtego i połówkę suszonego pomidora. Ściśle zwiń w roladkę.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Roladki przełóż do naczynia. Na roladkach dodatkowo ułóż plastry sera żółtego.
Do miseczki dodaj śmietanę, śmietankę, wodę, sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano i bazylię. Wymieszaj.
Powstałym sosem zalej roladki.
Naczynie z roladkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.