Ekspresowe, wilgotne, puszyste ciasto na wodzie gazowanej, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przełożyć do tortownicy, upiec i gotowe!
Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej - składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 150 ml wody gazowanej
- 100 ml oleju
- 50 g dżemu wiśniowego
Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej - przepis:
- W jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Do drugiej miski wbij jajka, wlej wodę, olej i dodaj dżem. Wymieszaj rózgą.
- Do składników mokrych dodaj suche. Całość wymieszaj rózgą lub krótko zmiksuj mikserem.
- Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 - 35 minut - do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz