Ekspresowe, wilgotne, puszyste ciasto na wodzie gazowanej, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przełożyć do tortownicy, upiec i gotowe!
Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej - składniki:
200 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
150 ml wody gazowanej
100 ml oleju
50 g dżemu wiśniowego
Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej - przepis:
W jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Do drugiej miski wbij jajka, wlej wodę, olej i dodaj dżem. Wymieszaj rózgą.
Do składników mokrych dodaj suche. Całość wymieszaj rózgą lub krótko zmiksuj mikserem.
Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 - 35 minut - do suchego patyczka.
Po ostudzeniu, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz