poniedziałek, 7 marca 2022

Jajecznica w tortilli

Jajecznica z dodatkiem salami, czerwonej papryki, cukinii i sera żółtego to przepyszna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. 
Jajecznica w tortilli



Jajecznica w tortilli - składniki:

  • 4 duże placki tortilli
  • 1 cebula
  • 150 g salami
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 średniej cukinii
  • 10 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • sól i pieprz
  • masło klarowane


Jajecznica w tortilli - przepis:

  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekana cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojone salami, smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut.
  • Do miski wbij jajka, rozkłóć widelcem lub rózgą. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj jajka. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodaj ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Smaż jeszcze 2-3 minuty, do momentu całkowitego roztopienia się sera.
  • Jajecznicę rozłóż na plackach tortilli. Każdy placek ciasno zwiń w rulon. 
  • Tortille przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut.
Smacznego!
Jajecznica w tortilli

Jajecznica w tortilli

1 komentarz: