Przepis na wyśmienitą karkówkę duszoną w piekarniku, w dużej ilości masła i czosnku.
Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem - przepis:
- 1 kilogram karkówki
- 3 cebule
- 20 ząbków czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 150 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem - składniki:
- Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej 75 g masła wraz z oliwą z oliwek. Obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Krótko smaż, tylko do lekkiego zeszklenia. Dodaj do mięsa.
- Do naczynia żaroodpornego wlej również bulion i dodaj pozostałe 75 g masła.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut.
- Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia, a sos przelej do garnka i zagęść mąką. W 1/3 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Nie często robie karkówkę. Taki obiad spodobałby się mężowi
OdpowiedzUsuń