sobota, 19 marca 2022

Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

Przepis na wyśmienitą karkówkę duszoną w piekarniku, w dużej ilości masła i czosnku.
Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

Karkówka  w sosie maślanym z czosnkiem - przepis:

  • 1 kilogram karkówki
  • 3 cebule
  • 20 ząbków czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej


Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem - składniki: 

  • Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej 75 g masła wraz z oliwą z oliwek. Obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor. 
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Krótko smaż, tylko do lekkiego zeszklenia. Dodaj do mięsa.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej również bulion i dodaj pozostałe 75 g masła.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. 
  • Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia, a sos przelej do garnka i zagęść mąką. W 1/3 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!
Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

1 komentarz:

  1. Nie często robie karkówkę. Taki obiad spodobałby się mężowi

    OdpowiedzUsuń