Przepis na wyśmienitą karkówkę duszoną w piekarniku, w dużej ilości masła i czosnku.
Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem - przepis:
1 kilogram karkówki
3 cebule
20 ząbków czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
150 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
2 łyżki mąki pszennej
Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem - składniki:
Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej 75 g masła wraz z oliwą z oliwek. Obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Krótko smaż, tylko do lekkiego zeszklenia. Dodaj do mięsa.
Do naczynia żaroodpornego wlej również bulion i dodaj pozostałe 75 g masła.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut.
Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia, a sos przelej do garnka i zagęść mąką. W 1/3 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Nie często robie karkówkę. Taki obiad spodobałby się mężowi
OdpowiedzUsuń