Aksamitne, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach kluseczki kładzione z serka homogenizowanego. Sekret ich puszystości i delikatności tkwi w dodaniu do ciasta ubitych białek. Podane z sosem jagodowym... Prawdziwe niebo w gębie! Bardzo polecam. :)
Kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki:
400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
2 białka
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżka roztopionego i ostudzonego masła
Kładzione kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki na sos jagodowy:
150 g mrożonych jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 30 ml wody
śmietana 18%
Kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki:
Białka ubij na sztywną pianę.
Do miski dodaj serek homogenizowany, przesianą mąkę i roztopione masło. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Do ciasta dodaj ubite białka. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.
W szerokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzucaj kluski, formując je przy pomocy łyżki. Kluski gotuj 2-3 minuty, licząc czas od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody.
Przygotuj sos jagodowy. Do rondelka przełóż jagody, cukier i sok z cytryny. Mieszankę zagotuj i gotuj do momentu, aż jagody puszczą sok. Zmniejsz moc palnika. Do rondelka dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 30 ml wody. Wymieszaj i zagotuj.
Kluski kładzione z serka homogenizowanego podawaj z sosem jagodowym i kleksem śmietany.
Dawno nie jadłam takich klusek. Będę musiała kiedyś zrobić, myślę że moim dzieciom będą smakowały
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na śniadanie dla niejadków. Też dawno nie robiłam kluseczek. Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie. Ania.
OdpowiedzUsuń