środa, 9 marca 2022

Kluski kładzione z serka homogenizowanego

Aksamitne, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach kluseczki kładzione z serka homogenizowanego. Sekret ich puszystości i delikatności tkwi w dodaniu do ciasta ubitych białek. Podane z sosem jagodowym... Prawdziwe niebo w gębie! Bardzo polecam. :)
Kluski kładzione z serka homogenizowanego



Kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 białka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego i ostudzonego masła

Kładzione kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki na sos jagodowy:

  • 150 g mrożonych jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 30 ml wody
  • śmietana 18%


Kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki:

  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Do miski dodaj serek homogenizowany, przesianą mąkę i roztopione masło. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj ubite białka. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.
  • W szerokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzucaj kluski, formując je przy pomocy łyżki. Kluski gotuj 2-3 minuty, licząc czas od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody. 
  • Przygotuj sos jagodowy. Do rondelka przełóż jagody, cukier i sok z cytryny. Mieszankę zagotuj i gotuj do momentu, aż jagody puszczą sok. Zmniejsz moc palnika. Do rondelka dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 30 ml wody. Wymieszaj i zagotuj. 
  • Kluski kładzione z serka homogenizowanego podawaj z sosem jagodowym i kleksem śmietany.
Smacznego!
Kluski kładzione z serka homogenizowanego

Kluski kładzione z serka homogenizowanego




2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam takich klusek. Będę musiała kiedyś zrobić, myślę że moim dzieciom będą smakowały

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na śniadanie dla niejadków. Też dawno nie robiłam kluseczek. Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie. Ania.

    OdpowiedzUsuń