Niesamowicie puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem wiórków kokosowych, mleka kokosowego i jabłek.
Kokosowe racuchy z jabłkami - składniki na rozczyn:
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 500 ml mleka
Kokosowe racuchy z jabłkami - składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki soli
- 250 ml mleka kokosowego
- 5 średniej wielkości jabłek
- cukier puder do oprószenia
Kokosowe racuchy z jabłkami - przepis:
- W pierwszej kolejności zrób rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, roztopione masło, wiórki kokosowe i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Dolej mleko kokosowe, ponownie zmiksuj ciasto.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę - do podwojenia objętości.
- W międzyczasie obierz i pokrój jabłka w kostkę.
- Do wyrośniętego ciasta stopniowo dodawaj jabłka i delikatnie mieszaj. Dzięki temu ciasto zbyt mocno nie opadnie.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Uwielbiam racuchy ale w ostatnim czasie dość rzadko robię. W wersji kokosowej jeszcze nie miałam przyjemności robić :)
OdpowiedzUsuń