Niesamowicie puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem wiórków kokosowych, mleka kokosowego i jabłek.
Kokosowe racuchy z jabłkami - składniki na rozczyn:
50 g drożdży
1 łyżka cukru
500 ml mleka
Kokosowe racuchy z jabłkami - składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
1 jajko
50 g roztopionego i ostudzonego masła
6 łyżek wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki soli
250 ml mleka kokosowego
5 średniej wielkości jabłek
cukier puder do oprószenia
Kokosowe racuchy z jabłkami - przepis:
W pierwszej kolejności zrób rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, roztopione masło, wiórki kokosowe i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Dolej mleko kokosowe, ponownie zmiksuj ciasto.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę - do podwojenia objętości.
W międzyczasie obierz i pokrój jabłka w kostkę.
Do wyrośniętego ciasta stopniowo dodawaj jabłka i delikatnie mieszaj. Dzięki temu ciasto zbyt mocno nie opadnie.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Uwielbiam racuchy ale w ostatnim czasie dość rzadko robię. W wersji kokosowej jeszcze nie miałam przyjemności robić :)
OdpowiedzUsuń