wtorek, 22 marca 2022

Kokosowe racuchy z jabłkami

Niesamowicie puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem wiórków kokosowych, mleka kokosowego i jabłek.
Kokosowe racuchy z jabłkami

Kokosowe racuchy z jabłkami - składniki na rozczyn:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 500 ml mleka

Kokosowe racuchy z jabłkami - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 5 średniej wielkości jabłek
  • cukier puder do oprószenia


Kokosowe racuchy z jabłkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności zrób rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, roztopione masło, wiórki kokosowe i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Dolej mleko kokosowe, ponownie zmiksuj ciasto. 
  • Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę - do podwojenia objętości.
  • W międzyczasie obierz i pokrój jabłka w kostkę. 
  • Do wyrośniętego ciasta stopniowo dodawaj jabłka i delikatnie mieszaj. Dzięki temu ciasto zbyt mocno nie opadnie.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Kokosowe racuchy z jabłkami

Kokosowe racuchy z jabłkami

Kokosowe racuchy z jabłkami

1 komentarz:

  1. Uwielbiam racuchy ale w ostatnim czasie dość rzadko robię. W wersji kokosowej jeszcze nie miałam przyjemności robić :)

    OdpowiedzUsuń