Smakowite ciasto orzechowe z dodatkiem maku i wiórków kokosowych przełożone mlecznym kremem na bazie mleka w proszku i oblane mleczną czekoladą. Idealne do kawy lub na specjalne okazje. Słodko i pysznie!
Kostka orzechowa z kremem mlecznym - składniki na ciasto:
8 białek
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka maku
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
szczypta soli
Ciasto orzechowe z kremem mlecznym - składniki na krem:
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
1 cukier waniliowy (16 g)
250 g masła
2 szklanki mleka w proszku
Kostka orzechowa z kremem mlecznym - składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30%
Kostka orzechowa z kremem mlecznym - przepis:
Przygotuj ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier i żółtka. Kolejno dodaj mak, wiórki kokosowe i mielone orzechy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach około 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
Przygotuj krem. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj.
Do formy włóż jeden blat ciasta, wyłóż krem, ułóż drugi blat ciasta. Delikatnie dociśnij. Włóż do lodówki.
Przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Gotuj na niewielkiej mocy palnika tylko do momentu roztopienia się czekolady i połączenia się składników. Uważaj, by nie zagotować polewy.
Myślę, że można. Warto jednak dodać wówczas więcej wiórków kokosowych i więcej orzechów, żeby zachować odpowiednie proporcje. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Ekstra. Nigdy nie robiłam takiego kremu. Będę musiała je zrobić
OdpowiedzUsuńOj jak ja lubię takie ciacha. Z chęcią taką kostkę zrobię
OdpowiedzUsuńWitam. Czy mak trzeba zaparzyc do tego ciasta ❓
OdpowiedzUsuńNie, nie zaparzałam maku. Pozdrawiam. :)
Usuńczy można pominąć mak w przepisie a dać wiecej orzechów i kokosu?
OdpowiedzUsuńTak, myślę, że można. Jeśli zostaną zachowane odpowiednie proporcje, ciasto powinno wyjść bez maku.
Usuńczy można pominąć mak w przepisie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Warto jednak dodać wówczas więcej wiórków kokosowych i więcej orzechów, żeby zachować odpowiednie proporcje. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Usuń