środa, 23 marca 2022

Kostka orzechowa z kremem mlecznym

Smakowite ciasto orzechowe z dodatkiem maku i wiórków kokosowych przełożone mlecznym kremem na bazie mleka w proszku i oblane mleczną czekoladą. Idealne do kawy lub na specjalne okazje. Słodko i pysznie!
Kostka orzechowa z kremem mlecznym



Kostka orzechowa z kremem mlecznym - składniki na ciasto:

  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Ciasto orzechowe z kremem mlecznym - składniki na krem: 

  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Kostka orzechowa z kremem mlecznym - składniki na polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30% 


Kostka orzechowa z kremem mlecznym - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier i żółtka. Kolejno dodaj mak, wiórki kokosowe i mielone orzechy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj. 
  • Do formy włóż jeden blat ciasta, wyłóż krem, ułóż drugi blat ciasta. Delikatnie dociśnij. Włóż do lodówki.
  • Przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Gotuj na niewielkiej mocy palnika tylko do momentu roztopienia się czekolady i połączenia się składników. Uważaj, by nie zagotować polewy. 
  • Polewą polej ciasto. 
  • Ciasto włóż na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka orzechowa z kremem mlecznym

Kostka orzechowa z kremem mlecznym

Kostka orzechowa z kremem mlecznym

8 komentarzy:

  1. Ekstra. Nigdy nie robiłam takiego kremu. Będę musiała je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak ja lubię takie ciacha. Z chęcią taką kostkę zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Czy mak trzeba zaparzyc do tego ciasta ❓

    OdpowiedzUsuń
  4. czy można pominąć mak w przepisie a dać wiecej orzechów i kokosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę, że można. Jeśli zostaną zachowane odpowiednie proporcje, ciasto powinno wyjść bez maku.

      Usuń
  5. czy można pominąć mak w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Warto jednak dodać wówczas więcej wiórków kokosowych i więcej orzechów, żeby zachować odpowiednie proporcje. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

      Usuń