poniedziałek, 28 marca 2022

Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami

Idealnie kruche, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciastka maślane z dodatkiem kolorowych cukierków czekoladowych. Gwarantuję, że przypadną do gustu nie tylko najmłodszym.
Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami


Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami - składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g kolorowych cukierków czekoladowych


Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami - przepis: 

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na około 1 godzinę do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj okrągłe ciasteczka. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta. 
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciastko wciśnij 3 kolorowe cukierki. 
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 13 minut.
Smacznego!
Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami

Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami

Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami

1 komentarz:

  1. Fajny dodatek z cukierków. Na takie ciasteczko każdy się skusi. :)

    OdpowiedzUsuń