poniedziałek, 21 marca 2022

Kurczak w marynacie jogurtowej z chili

Delikatny, rozpływający się w ustach kurczak marynowany w jogurcie naturalnym z dodatkiem papryczki chili, czosnku i ketchupu.
Kurczak w marynacie jogurtowej z chili



Kurczak w marynacie jogurtowej z chili - składniki:

  • 5 nóg kurczaka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki ketchupu
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki soli

Kurczak w marynacie jogurtowej z chili - przepis:

  • Nogi kurczaka oczyść i osusz.
  • W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej, ketchup, ulubioną przyprawę do kurczaka i sól.
  • Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą. 
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Do zamarynowanego kurczaka dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, wymieszaj.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze nogi.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak w marynacie jogurtowej z chili

Kurczak w marynacie jogurtowej z chili

Kurczak w marynacie jogurtowej z chili

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz