Makaron z awokado i jajkiem sadzonym to pomysł na zdrowy, pyszny i pożywny obiad, który przygotujesz zaledwie w 15 minut.
Makaron z awokado i jajkiem sadzonym - przepis:
- 300 g makaronu
- 1 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 papryczki chili
- garść liści bazylii
- garść natki pietruszki
- 2 jajka
- masło klarowane
- przyprawy: sól i pieprz
Makaron z awokado i jajkiem sadzonym - składniki:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Awokado wydrąż, obierz i wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, papryczkę chili, bazylię, natkę pietruszki i sól. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Odcedzony makaron wymieszaj z sosem.
- Przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło klarowane. Na patelnię wbij jajka. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajka. Jajka pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund.
- Makaron nałóż na dwa talerze. Na wierzchu każdej porcji połóż jajko sadzone.
Smakowite i jakże proste danie. :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wykonam na obiad.