Makaron z awokado i jajkiem sadzonym to pomysł na zdrowy, pyszny i pożywny obiad, który przygotujesz zaledwie w 15 minut.
Makaron z awokado i jajkiem sadzonym - przepis:
300 g makaronu
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 papryczki chili
garść liści bazylii
garść natki pietruszki
2 jajka
masło klarowane
przyprawy: sól i pieprz
Makaron z awokado i jajkiem sadzonym - składniki:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Awokado wydrąż, obierz i wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, papryczkę chili, bazylię, natkę pietruszki i sól. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
Odcedzony makaron wymieszaj z sosem.
Przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło klarowane. Na patelnię wbij jajka. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajka. Jajka pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund.
Makaron nałóż na dwa talerze. Na wierzchu każdej porcji połóż jajko sadzone.
Smakowite i jakże proste danie. :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wykonam na obiad.