Makaron z sosem z cukinii z dodatkiem serka topionego to świetny pomysł na wegetariański obiad dla całej rodziny.
Makaron z cukinią w sosie z serka topionego - składniki:
- 350 g makaronu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 g cukinii
- 150 g serka topionego o smaku śmietankowym
- szczypiorek z 1 cebulki dymki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- masło klarowane
Makaron z cukinią w sosie z serka topionego - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni roztop masło klarowane. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj cukinię startą na dużych oczkach tarki. Smaż przez 5 minut.
- Na patelnię dodaj serek topiony, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Smaż przez 3 minuty.
- Do sosu dodaj makaron. Wymieszaj. Dodaj drobno posiekany szczypiorek.
Ostatnio nie często ronię dania z makaronem. Te z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńSmaczne danie. Makaron zawsze chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńSuper danie! Trochę zmodyfikowałam, bo dodałam pieczarki, ale wyszło pysznie!
OdpowiedzUsuń