Doskonałe połączenie półkruchego ciasta, smażonych jabłek z dużą ilością cynamonu i wyśmienitej warstwy orzechowej. To przepis na najlepszą szarlotkę z orzechami włoskimi. Gwarantuję, że nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Pycha!
Najlepsza szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki krupczatki
200 g masła
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
Prosta szarlotka z orzechami w karmelu - składniki na warstwę jabłkową:
2 kg jabłek
0,5 szklanki cukru
3 łyżki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Ekspresowa szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na warstwę orzechową:
3 łyżki masła
0,5 szklanki cukru
4 łyżki miodu
300 g orzechów włoskich
Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu - przepis:
Do miski wsyp mąkę zwykłą i krupczatkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Każdą część uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 45 minut.
W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem i cynamonem. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep większą częścią ciasta. Ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Jabłka wyłóż na podpieczony spód.
Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt formy i ułóż na jabłkach. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż masę orzechową.
Przygotuj masę orzechową. Masło roztop w rondelku wraz z cukrem i miodem. Dodaj dość grubo posiekane orzechy i gotuj przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika ciągle mieszając i uważając, by nie przypalić masy.
Wygląda bombowo! Nic nie pozostaje tylko piec takie ciacho
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita wersja szarlotki. Kocham karmel. :)
OdpowiedzUsuń