Przepyszne, ekstra chrupiące, pieczone nuggetsy z kurczaka panierowane w nachosach i podane z sosem czosnkowym z dodatkiem papryki jalapeno.
Nuggetsy z kurczaka w nachosach - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
- 125 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- 180 g nachosów
- 65 g bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, pieprz cayenne, czosnek granulowany
- olej do posmarowania nuggetsów
Składniki na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej papryki jalapeno
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Nuggetsy z kurczaka w nachosach - przepis:
- Filety oczyść, osusz i pokrój na niewielkie kawałki.
- W misce wymieszaj kwaśną śmietanę, musztardę, sól, pieprz, wędzoną paprykę, czosnek granulowany i pieprz cayenne. Wszystko wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi.
- Do ciasta dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, by każdy kąsek był dobrze nim pokryty.
- Nachosy zmiksuj blenderem na drobne wiórki. Wsyp do miski, dodaj bułkę tartą i mąkę, wymieszaj.
- Kawałki filetów panieruj w rozkruszonych nachosach i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch nuggetsów posmaruj olejem.
- Blachę z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. Do miseczki dodaj majonez, jogurt grecki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną paprykę jalapeno, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Nuggetsy podawaj z sosem.
Oj z chęcią wypróbuję. Rodzinka będzie zachwycona
OdpowiedzUsuńIdealne dla dzieci! Pozdrowinka
OdpowiedzUsuń