piątek, 25 marca 2022

Pieczone nuggetsy z kurczaka w nachosach

Przepyszne, ekstra chrupiące, pieczone nuggetsy z kurczaka panierowane w nachosach i podane z sosem czosnkowym z dodatkiem papryki jalapeno.
Pieczone nuggetsy z kurczaka w nachosach



Nuggetsy z kurczaka w nachosach - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 125 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 180 g nachosów
  • 65 g bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, pieprz cayenne, czosnek granulowany 
  • olej do posmarowania nuggetsów

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej papryki jalapeno
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz 

Nuggetsy z kurczaka w nachosach - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na niewielkie kawałki.
  • W misce wymieszaj kwaśną śmietanę, musztardę, sól, pieprz, wędzoną paprykę, czosnek granulowany i pieprz cayenne. Wszystko wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi.
  • Do ciasta dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, by każdy kąsek był dobrze nim pokryty.
  • Nachosy zmiksuj blenderem na drobne wiórki. Wsyp do miski, dodaj bułkę tartą i mąkę, wymieszaj.
  • Kawałki filetów panieruj w rozkruszonych nachosach i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Wierzch nuggetsów posmaruj olejem.
  • Blachę z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj sos. Do miseczki dodaj majonez, jogurt grecki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną paprykę jalapeno, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Nuggetsy podawaj z sosem.
Smacznego!
Pieczone nuggetsy z kurczaka w nachosach

Pieczone nuggetsy z kurczaka w nachosach

2 komentarze: