Przepis na wyśmienite pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym z dodatkiem białej fasoli.
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 2 łodygi selera naciowego
- 0,5 białej części pora
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 puszki białej fasoli
- 200 ml śmietanki 18%
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, bazylia, 3 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - przepis:
- Do miski przełóż mięso, wbij jajka, dodaj drobno pokrojony seler naciowy i pora, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę i majeranek. Dokładnie wymieszaj masę.
- Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
- W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. Odlej około 500 ml bulionu.
- Do garnka dodaj pomidory, gotuj bez przykrycia przez 15 minut.
- Dodaj fasolkę i śmietankę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz