Przepis na wyśmienite pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym z dodatkiem białej fasoli.
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - składniki:
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 jajka
2 łodygi selera naciowego
0,5 białej części pora
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
2 puszki krojonych pomidorów
2 puszki białej fasoli
200 ml śmietanki 18%
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, bazylia, 3 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - przepis:
Do miski przełóż mięso, wbij jajka, dodaj drobno pokrojony seler naciowy i pora, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę i majeranek. Dokładnie wymieszaj masę.
Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. Odlej około 500 ml bulionu.
Do garnka dodaj pomidory, gotuj bez przykrycia przez 15 minut.
Dodaj fasolkę i śmietankę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz