środa, 2 marca 2022

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

Przepis na wyśmienite pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym z dodatkiem białej fasoli.
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą


Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0,5 białej części pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 puszki białej fasoli
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, bazylia, 3 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego


Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - przepis:

  • Do miski przełóż mięso, wbij jajka, dodaj drobno pokrojony seler naciowy i pora, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę i majeranek. Dokładnie wymieszaj masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Na gotujący się  bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. Odlej około 500 ml bulionu.
  • Do garnka dodaj pomidory, gotuj bez przykrycia przez 15 minut.
  • Dodaj fasolkę i śmietankę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. 
Smacznego!
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz