Wyjątkowo miękkie, puszyste i lekkie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem.
Ciasto drożdżowe z kruszonką - składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
25 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 żółtka
1 jajko
0,5 szklanki cukru
90 g roztopionego i ostudzonego masła
szczypta soli
mleko do posmarowania ciasta
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru
Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki śmietanki 30%
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Żółtka z jajkiem rozkłóć widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, rozkłócone żółtka z jajkiem oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj również posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrób. Ciasto uformuj na kształt tortownicy o średnicy 24-25 cm.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką, lekko dociskając ją do ciasta.
Puszyste ciasto drożdżowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Pozostaw do ostudzenia, a następnie polukruj. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką i polukruj ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz