Miękkie, puszyste, nadziane po brzegi nadzieniem twarogowym rogaliki drożdżowe - idealne na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Rogaliki drożdżowe z serem - składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
40 g drożdży
1 łyżka cukru do rozczynu
120 ml ciepłego mleka
2 jajka
1 żółtko
1/3 szklanki cukru
100 g roztopionego i ostudzonego masła
Pozostałe składniki:
400 g tłustego twarogu
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka mleka
cukier puder do oprószenia
Rogaliki drożdżowe z serem - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, jajka, żółtka i cukier. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotuj serowe nadzienie. Twaróg rozgnieć widelcem, przełóż do miski. Dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 12 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę nadzienia serowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
Gotowe rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj rogaliki jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smakowite domowe rogaliki. <3
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu.