Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka ryżowa z kurczakiem, porem, słonecznikiem i kukurydzą. Dodatek prażonego słonecznika nadaje jej ciekawego i charakterystycznego smaku. Warto wypróbować! :)
Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem - składniki:
1 szklanka ryżu
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
biała część pora
150 g ziaren słonecznika
1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: 250 g)
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
olej do smażenia
Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą do gyrosa, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
Pora pokrój w półplasterki.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski przełóż ryż, kurczaka, pora ziarna słonecznika, odsączoną kukurydzę, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Bardzo chętnie spróbuję. Uwielbiam takie sałatki
OdpowiedzUsuń