Przepyszna, zdrowa i pożywna sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, papryką, ogórkiem, kukurydzą i serem feta.
Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami - składniki:
- 1 szklanka miksu quinoa, ryżu i soczewicy czerwonej (użyłam mixu obiadowego marki Polskie Młyny)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek długi
- 0,5 puszki kukurydzy (około 125 g)
- 150 g fety
- 1 pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki musztardy miodowej
- sól i pieprz
Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami - przepis:
- Miks quinoa, ryż i soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki.
- Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę.
- Do miski dodaj miks quinoa, ryż i soczewcę, pomidorki, paprykę, ogórka, kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ser feta i posiekany szczypiorek.
- Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Dodaj do sałatki. Wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz