sobota, 5 marca 2022

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Przepyszna, zdrowa i pożywna sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, papryką, ogórkiem, kukurydzą i serem feta.
Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami





Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami - składniki:

  • 1 szklanka miksu quinoa, ryżu i soczewicy czerwonej (użyłam mixu obiadowego marki Polskie Młyny)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek długi 
  • 0,5 puszki kukurydzy (około 125 g)
  • 150 g fety
  • 1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól i pieprz

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami - przepis:

  • Miks quinoa, ryż i soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. 
  • Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę. 
  • Do miski dodaj miks quinoa, ryż i soczewcę, pomidorki, paprykę, ogórka, kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ser feta i posiekany szczypiorek. 
  • Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Dodaj do sałatki. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz