Doskonała, pyszna i pożywna sałatka z kaszy jęczmiennej, gotowaną marchewką, ogórkiem konserwowym i kukurydzą.
Sałatka z kaszy jęczmiennej z ogórkiem konserwowym i marchewką - składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 2 marchewki
- 4 ogórki konserwowe
- 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 125 g)
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sałatka z kaszy jęczmiennej z ogórkiem konserwowym i marchewką - przepis:
- W pierwszej pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
- Marchewkę obierz, umyj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ogórki, odsączoną kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
Nie robiłam nigdy takiej. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuń