środa, 16 marca 2022

Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Słodko-kwaśny sos i wieprzowina to połączenie doskonałe.
Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue - składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1/3 szklanki sosu teriyaki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, granulowany czosnek, oregano, majeranek, tymianek
  • olej do smażenia


Schab w sosie barbecue - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w cienkie plastry. Plastry mięsa pokrój w paski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Paski mięsa obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kawałki mięsa. Krótko smaż, tylko do lekkiego zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia.
  • Do dużego garnka przełóż zeszkloną cebulę z czosnkiem, wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup, sos teriyaki i sok z cytryny. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Do sosu dodaj mięso. Dopraw solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką, czosnkiem, oregano, majerankiem i tymiankiem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 30 minut - do miękkości mięsa. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
Smacznego!
Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue


Inspiracja: lekcjewkuchni.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz