Wspaniale rozgrzewająca i sycąca, pyszna zupa fasolowa z papryką, marchewką, ziemniakami i kabanosami. :)
Serbska zupa fasolowa - składniki:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 2 duże czerwone papryki
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 800 g obranych ziemniaków
- 200 g kabanosów
- 2 puszki białej fasoli (2 x 450 g)
- garść natki pietruszki
- śmietana 18%
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
- olej do smażenia
Serbska zupa fasolowa - przepis:
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż przez 10 minut.
- Do garnka wlej bulion warzywny. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
- Do garnka dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj odsączoną fasolę i pokrojone w plasterki kabanosy. Gotuj przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę solą i pieprzem.
- Zupę podawaj z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz