Wspaniale rozgrzewająca i sycąca, pyszna zupa fasolowa z papryką, marchewką, ziemniakami i kabanosami. :)
Serbska zupa fasolowa - składniki:
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 marchewki
2 duże czerwone papryki
2,5 litra bulionu warzywnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
800 g obranych ziemniaków
200 g kabanosów
2 puszki białej fasoli (2 x 450 g)
garść natki pietruszki
śmietana 18%
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
olej do smażenia
Serbska zupa fasolowa - przepis:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż przez 10 minut.
Do garnka wlej bulion warzywny. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Do garnka dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Po upływie powyższego czasu dodaj odsączoną fasolę i pokrojone w plasterki kabanosy. Gotuj przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę solą i pieprzem.
Zupę podawaj z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz