sobota, 12 marca 2022

Serbska zupa fasolowa

Wspaniale rozgrzewająca i sycąca, pyszna zupa fasolowa z papryką, marchewką, ziemniakami i kabanosami. :)
Serbska zupa fasolowa



Serbska zupa fasolowa - składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 800 g obranych ziemniaków
  • 200 g kabanosów
  • 2 puszki białej fasoli (2 x 450 g)
  • garść natki pietruszki
  • śmietana 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • olej do smażenia


Serbska zupa fasolowa - przepis:

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż przez 10 minut. 
  • Do garnka wlej bulion warzywny. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. 
  • Do garnka dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj odsączoną fasolę i pokrojone w plasterki kabanosy. Gotuj przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę solą i pieprzem. 
  • Zupę podawaj z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz