Wyśmienite bułki drożdżowe z nadzieniem z twarogu z dodatkiem płatków migdałowych. Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia.
Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi - składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 40 g drożdży
- 1 łyżka cukru do rozczynu
- 120 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
Składniki na nadzienie:
- 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania
- około 50 g płatków migdałowych
Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, jajka, żółtka i cukier. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem.
- Wyrośnięte ciasto ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 14 kawałków.
- Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz i na jego środku połóż porcję twarogu. Sklej brzegi ciasta i uformuj bułeczkę.
- Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wierzch bułek posmaruj letnim mlekiem, posyp płatkami migdałowymi.
- Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz