Wyśmienite bułki drożdżowe z nadzieniem z twarogu z dodatkiem płatków migdałowych. Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia.
Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi - składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
40 g drożdży
1 łyżka cukru do rozczynu
120 ml ciepłego mleka
2 jajka
1 żółtko
1/3 szklanki cukru
100 g roztopionego i ostudzonego masła
Składniki na nadzienie:
500 g trzykrotnie mielonego twarogu
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
mleko do posmarowania
około 50 g płatków migdałowych
Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, jajka, żółtka i cukier. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem.
Wyrośnięte ciasto ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 14 kawałków.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz i na jego środku połóż porcję twarogu. Sklej brzegi ciasta i uformuj bułeczkę.
Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz