czwartek, 3 marca 2022

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Wyśmienite bułki drożdżowe z nadzieniem z twarogu z dodatkiem płatków migdałowych. Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia.
Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru do rozczynu
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Składniki na nadzienie:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania
  • około 50 g płatków migdałowych



Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, jajka, żółtka i cukier. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem.
  • Wyrośnięte ciasto ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 14 kawałków.
  • Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz i na jego środku połóż porcję twarogu. Sklej brzegi ciasta i uformuj bułeczkę.
  • Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch bułek posmaruj letnim mlekiem, posyp płatkami migdałowymi. 
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do zezłocenia.
Smacznego!
Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz