Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po gotowaniu odcedź makaron, pozostawiając jednak 1 szklankę wody.
Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, jajko i starty parmezan. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj pół szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Wymieszaj.
Na patelni roztop masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak. Smaż 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką i gałką muszkatołową. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj.
Na patelnię dodaj sos jajeczny. Wymieszaj. Wlej pozostałe pół szklanki wody po gotowaniu, ponownie wymieszaj.
Makaron ze szpinakiem podawaj z posypanym na wierzchu parmezanem.
Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z dodatkiem galaretki, owoców leśnych i kremowej masy z serka homogenizowanego.
Składniki na biszkopt:
3 jajka rozmiar M
3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Składniki na warstwę z galaretką:
3 galaretki o smaku owoców leśnych
4 szklanki wrzątku
450 g mrożonych owoców leśnych
Składniki na warstwę z serkiem homogenizowanym:
1200 g serka homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru
4,5 łyżki żelatyny
2/3 szklanki wody
dodatkowo: około 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka. Dodaj również olej. Krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Biszkopt wyjmij z piekarnika po 10 minutach od jego wyłączenia.
Przygotuj warstwę z galaretką. Galaretki malinowe rozpuść w 4 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Dodaj mrożone owoce leśne, szybko wymieszaj i wylej na ostudzony biszkopt. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia warstwy z galaretką.
Przygotuj warstwę z serkiem homogenizowanym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Serek homogenizowany zmiksuj z cukrem pudrem. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj. Masę wylej na warstwę z galaretką.
Wierzch ciasta udekoruj czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Wyśmienity pieczony kurczak w marynacie z ketchupu, musztardy, miodu i sosu sojowego.
Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym - składniki:
8 podudzi (pałek z kurczaka)
4 nogi z kurczaka
6 łyżek pikantnego ketchupu
1 łyżeczka musztardy miodowej
5 łyżek sosu sojowego
4 łyżki miodu
5 łyżek oleju
3 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
6 ząbków czosnku
sól i pieprz
Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym - przepis:
Podudzia i nogi kurczaka oczyść i osusz.
Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj ketchup, musztardę, sos sojowy, miód, olej, przyprawę do kurczaka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
Oczyszczone mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze mięso.
Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut.
Zapiekanka makaronowa z szynką, papryką, cukinią, sosem śmietanowym i serem żółtym.
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką - składniki:
500 g makaronu
2 cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
400 g szynki
2 cebule
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne, zioła prowansalskie
Zapiekanka makaronowa z szynką - składniki na sos:
100 ml wody
200 g śmietany 18%
sól i pieprz
150 g żółtego sera
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię pokrój w półplasterki, papryki w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
Szynkę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj szynkę. Smaż przez 5 minut. Dodaj cukinię i paprykę. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ziołami prowansalskimi. Smaż 10 minut.
Do makaronu dodaj warzywa z szynką. Wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Przygotuj sos. Wodę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz. Mieszanką zalej makaron z szynką i warzywami. Wierzch posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Puszyste, niesamowicie aromatyczne ciasto ucierane z dodatkiem soku i skórki otartej z pomarańczy oraz gorzkiej czekolady.
Ciasto pomarańczowe z czekoladą - składniki:
3/4 szklanki oleju
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
0,5 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
skórka otarta z dwóch pomarańczy
1 szklanka cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
3.5 szklanki mąki pszennej tortowej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
180 g posiekanej gorzkiej czekolady
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
Ciasto pomarańczowe z czekoladą - przepis:
Do miski wlej olej, dodaj sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, aromat waniliowy i jajka. Krótko zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki suche dodaj mokrych, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj szpatułką.
Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i cukier.
Do maślanki dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj. Wbij jajka. Masę wymieszaj rózgą kuchenną. Do suchych składników wlej mokre i mieszaj rózgą do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Banany obierz ze skórki, pokrój w kostkę, wrzuć do ciasta,, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
W garnku zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
W międzyczasie kalafiora podziel na różyczki i mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dodaj przyprawy: słodką paprykę i curry. Smaż do zeszklenia.
Kalafiora wraz z cebulą i czosnkiem dodaj do garnka. Gotuj przez około 10 minut - do miękkości kalafiora.
Z garnka wyjmij połowę warzyw, przełóż do wysokiego naczynia. Do naczynia dodaj również serek topiony i 2 chochle gorącego bulionu z garnka. Całość zmiksuj blenderem na gładko. Zmiksowaną mieszankę wlej do garnka z zupą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj również drobno posiekany koperek i natkę pietruszki.
Wyśmienity, lekki i puszysty sernik bez pieczenia z dodatkiem białej czekolady i malin.
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - składniki:
250 g herbatników
130 g masła
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
6 łyżek cukru pudru
200 g białej czekolady
250 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody
600 ml wrzątku
2 galaretki malinowe
2 garści malin
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Do miski przełóż twaróg, dodaj cukier puder. Miksuj przez 3 minuty. Miksując masę na najniższej mocy miksera, powoli dodawaj czekoladę. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj szpatułką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj.
Gotową masę przelej na spód z herbatników. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
W międzyczasie przygotuj galaretkę. Galaretki malinowe rozpuść w 600 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Na masie serowej ułóż maliny. Zalej tężejącą galaretką. Sernik na zimno wstaw na kilka godzin do lodówki.
Piersi z kurczaka w kremowym, śmietankowym sosie z dodatkiem marchewki, cukinii i koperku.
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 cukinia
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
250 ml śmietany kremówki 30%
1 pęczek koperku
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - przepis:
Kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka na złoty kolor.
Kurczaka przełóż na talerz, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i cukinię starte na dużych oczkach tarki. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 7 minut.
Na patelnię wlej bulion i dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj drobno posiekany koperek.
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią najlepiej smakuje z ryżem.
Przepyszne ciasto składające się z biszkoptu orzechowego, bakalii w ajerkoniaku z dodatkiem masy kajmakowej oraz bezy kokosowej. Bakaliowiec to idealny wypiek na wielkanocny stół i nie tylko! :)
Bakaliowiec - składniki na biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki drobnego cukru
100 g mielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
Bakaliowiec - składniki na masę bakaliową:
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g posiekanych orzechów laskowych
50 g posiekanych migdałów
50 g żurawiny
35 g rodzynków
300 ml ajerkoniaku
200 g masy kajmakowej
200 g miękkiego masła
Bakaliowiec - składniki na bezę kokosową:
5 białek
3/4 szklanki drobnego cukru
200 g wiórków kokosowych
Bakaliowiec - przepis:
Dzień przed przygotowaniem ciasta wszystkie bakalie, czyli orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, żurawinę i rodzynki wsyp do miski. Zalej ajerkoniakiem, wymieszaj i wstaw na całą noc do lodówki.
Przygotuj biszkopt. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej wodę i olej. Krótko zmiksuj.
Mielone orzechy wymieszaj z mąką i bułką tartą. Dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką.
Bezę przełóż do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do ładnego, lekkiego zarumienienia.
Miękkie masło zmiksuj na puch. Dodaj masę kajmakową, zmiksuj. Dodaj namoczone bakalie wraz z całym ajerkoniakiem, wymieszaj.
Złóż ciasto. Na biszkopt orzechowy wyłóż masę bakaliową. Na wierzchu ułóż bezę kokosową.
Najlepszy, tradycyjny przepis na wielkanocny żurek przygotowany na boczku wędzonym, białej i podsuszanej kiełbasie. Jego sekretnym składnikiem jest słodka śmietanka 30%, dzięki której żurek wielkanocny jest delikatniejszy i bardziej aksamitny.
Żurek wielkanocny - składniki:
1,8 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/4 selera
3 kawałki suszonych grzybów
500 g kiełbasy białej surowej
250 g wędzonego boczku
150 g kiełbasy podsuszanej
5 ziaren pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka soli
500 ml zakwasu na żurek
2 łyżki majeranku
100 ml śmietany kremówki 30%
jaja ugotowane na twardo
Żurek wielkanocny - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj bulion warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj również suszone grzyby, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Całość zalej 1,8 litra wody. Zagotuj. Przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj do bulionu białą kiełbasę (przed włożeniem białej kiełbasy do bulionu, nakłuj ją w kilku miejscach widelcem).
Kiedy bulion będzie już gotowy wyjmij z niego wszystkie składniki. Bulion możesz również przecedzić przez sito.
Boczek pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę białą i podsuszaną w półplasterki.
Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut. Dodaj obie kiełbasy. Smaż jeszcze przez 5 minut.
Do bulionu dodaj podsmażony boczek i kiełbasę. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Do zupy wlej zakwas na żurek. Dodaj majeranek, w razie potrzeby również sól i pieprz. Zupę doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Gotuj przez 5 minut.
Gotowy żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.