Lekka jak puch, wilgotna i pyszna babka, której sekretnym składnikiem jest majonez. Zdecydowanie warto wypróbować! :)
Babka majonezowa - składniki:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej śmietany kremówki 30%
Babka majonezowa - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Dodaj też cukier waniliowy. Kolejno dodawaj po jednym żółtku. Po każdym dodaniu zmiksuj masę.
- Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Mąki z proszkiem do pieczenia dodaj do ubitych składników. Zmiksuj na najniższej mocy miksera. Dodaj majonez. Krótko zmiksuj.
- Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
- Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz