niedziela, 10 kwietnia 2022

Babka piaskowa

Lekka jak puch, wilgotna i aromatyczna babka piaskowa to jeden z tych wypieków, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. To zdecydowanie najlepszy przepis na babkę piaskową!
Babka piaskowa




Babka piaskowa - składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru 
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Babka piaskowa - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Kolejno pojedynczo dodawaj jajka. Po każdym dodaniu jajka, krótko zmiksuj masę. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i śmietanę kremówkę. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz babkę cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz