Lekka jak puch, wilgotna i aromatyczna babka piaskowa to jeden z tych wypieków, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. To zdecydowanie najlepszy przepis na babkę piaskową!
Babka piaskowa - składniki:
200 g masła
4 jajka
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru
5 łyżek śmietany kremówki 30%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka piaskowa - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Kolejno pojedynczo dodawaj jajka. Po każdym dodaniu jajka, krótko zmiksuj masę. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i śmietanę kremówkę. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz