Przepyszne ciasto składające się z biszkoptu orzechowego, bakalii w ajerkoniaku z dodatkiem masy kajmakowej oraz bezy kokosowej. Bakaliowiec to idealny wypiek na wielkanocny stół i nie tylko! :)
Bakaliowiec - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
Bakaliowiec - składniki na masę bakaliową:
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 50 g posiekanych migdałów
- 50 g żurawiny
- 35 g rodzynków
- 300 ml ajerkoniaku
- 200 g masy kajmakowej
- 200 g miękkiego masła
Bakaliowiec - składniki na bezę kokosową:
- 5 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Bakaliowiec - przepis:
- Dzień przed przygotowaniem ciasta wszystkie bakalie, czyli orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, żurawinę i rodzynki wsyp do miski. Zalej ajerkoniakiem, wymieszaj i wstaw na całą noc do lodówki.
- Przygotuj biszkopt. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej wodę i olej. Krótko zmiksuj.
- Mielone orzechy wymieszaj z mąką i bułką tartą. Dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Ciasto przelej do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką.
- Bezę przełóż do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do ładnego, lekkiego zarumienienia.
- Miękkie masło zmiksuj na puch. Dodaj masę kajmakową, zmiksuj. Dodaj namoczone bakalie wraz z całym ajerkoniakiem, wymieszaj.
- Złóż ciasto. Na biszkopt orzechowy wyłóż masę bakaliową. Na wierzchu ułóż bezę kokosową.
Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz