Puszyste, niesamowicie aromatyczne ciasto ucierane z dodatkiem soku i skórki otartej z pomarańczy oraz gorzkiej czekolady.
Ciasto pomarańczowe z czekoladą - składniki:
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3.5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 180 g posiekanej gorzkiej czekolady
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Ciasto pomarańczowe z czekoladą - przepis:
- Do miski wlej olej, dodaj sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, aromat waniliowy i jajka. Krótko zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki suche dodaj mokrych, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj szpatułką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
- Ostudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.
Bardzo lubię takie ciasta. Z pewnością spróbuję.
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałem okazji jeść ciasta pomarańczowego, ale wygląda smacznie - najwyższa pora spróbować.
OdpowiedzUsuń