niedziela, 24 kwietnia 2022

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Puszyste, niesamowicie aromatyczne ciasto ucierane z dodatkiem soku i skórki otartej z pomarańczy oraz gorzkiej czekolady.
Ciasto pomarańczowe z czekoladą


Ciasto pomarańczowe z czekoladą - składniki:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3.5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 180 g posiekanej gorzkiej czekolady 

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy


Ciasto pomarańczowe z czekoladą - przepis:

  • Do miski wlej olej, dodaj sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, aromat waniliowy i jajka. Krótko zmiksuj. 
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki suche dodaj mokrych,  ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
  • Ostudzone ciasto polej przygotowanym lukrem. 
Smacznego!
Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie ciasta. Z pewnością spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie miałem okazji jeść ciasta pomarańczowego, ale wygląda smacznie - najwyższa pora spróbować.

    OdpowiedzUsuń