Puszyste, niesamowicie aromatyczne ciasto ucierane z dodatkiem soku i skórki otartej z pomarańczy oraz gorzkiej czekolady.
Ciasto pomarańczowe z czekoladą - składniki:
3/4 szklanki oleju
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
0,5 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
skórka otarta z dwóch pomarańczy
1 szklanka cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
3.5 szklanki mąki pszennej tortowej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
180 g posiekanej gorzkiej czekolady
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
Ciasto pomarańczowe z czekoladą - przepis:
Do miski wlej olej, dodaj sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, aromat waniliowy i jajka. Krótko zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki suche dodaj mokrych, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj szpatułką.
Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
Bardzo lubię takie ciasta. Z pewnością spróbuję.
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałem okazji jeść ciasta pomarańczowego, ale wygląda smacznie - najwyższa pora spróbować.
OdpowiedzUsuń