Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z dodatkiem galaretki, owoców leśnych i kremowej masy z serka homogenizowanego.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka rozmiar M
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
Składniki na warstwę z galaretką:
- 3 galaretki o smaku owoców leśnych
- 4 szklanki wrzątku
- 450 g mrożonych owoców leśnych
Składniki na warstwę z serkiem homogenizowanym:
- 1200 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 4,5 łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki wody
- dodatkowo: około 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka. Dodaj również olej. Krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Biszkopt wyjmij z piekarnika po 10 minutach od jego wyłączenia.
- Przygotuj warstwę z galaretką. Galaretki malinowe rozpuść w 4 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Dodaj mrożone owoce leśne, szybko wymieszaj i wylej na ostudzony biszkopt. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia warstwy z galaretką.
- Przygotuj warstwę z serkiem homogenizowanym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Serek homogenizowany zmiksuj z cukrem pudrem. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj. Masę wylej na warstwę z galaretką.
- Wierzch ciasta udekoruj czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Pyszne ciacho na niedzielę. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń