poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Wyśmienite roladki z mięsa mielonego faszerowane papryką, ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą duszone w sosie pomidorowo-śmietanowym z papryką.
Faszerowane roladki z mięsa mielonego


Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na roladki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek
  • 1 mała papryka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • mąka do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia

Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, szczypta cukru
  • olej do smażenia

Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na roladki:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bułkę tartą, jajka, majonez oraz sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek i tymianek. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Paprykę i ogórki pokrój w krótkie paski, a cebulę w piórka.
  • Z mięsnej masy formuj roladki. Każdą roladkę delikatnie spłaszcz i ułóż paprykę, ogórka oraz cebulę. Dokładnie zlep każdą roladkę. Roladki obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż roladki z obu stron. 
  • Na patelnię po smażeniu roladek wrzuć drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 5 minut. Kolejno dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Smaż 3 minuty. Wlej wodę, dopraw solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i cukrem. Do sosu włóż roladki. Duś pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości roladek. 
  • Pod koniec gotowania dodaj śmietanę zaprawioną łyżką gorącego sosu. 
Smacznego!
Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz